Krämig sparrissoppa

Det här behöver du
500 g grön eller vit sparris
4 msk smör
1 gul lök
1 tsk strösocker
3/4 dl vetemjöl
7 dl vatten
2 1/2 dl mjölk eller grädde
2 kycklingbuljongtärningar
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar


Gör så här

Smält smöret i en stor kastrull. Finhacka löken och fräs den mjuk och glansig tillsammans med sockret, ca 5 min.

Pudra över mjölet och fräs ihop det med löken. Skär sparrisen i bitar, tillsätt vinet, låt sparris och vin fräsa med lökblandningen ett par min – men spara sparrisknopparna!

Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar och låt koka tills soppan tjocknat och sparrisen är mjuk, ca 10 min.

Mixa soppan slät med stavmixer direkt i kastrullen. Vid behov sila soppan.

Tillsätt mjölken eller grädden, smaka av med salt och vitpeppar. Värm sedan under omrörning.

Förväll sparrisknopparna i lättsaltat vatten, ca 2 min. Garnera med knopparna och servera soppan varm med dina egna valfria favorit tillbehör!

Goda tillbehör

Crème fraiche
Stekta bröd-krutonger
Knaperstekt bacon